Basmati rizs (Aged)

10 Ft

Basmati rizs

Hosszú szemû rizsfajta, amelynek különleges illata van, íze kifinomult, dióra emlékeztet. Neve jelentése: az illatos a szanszkrit, de azt is jelenti: a puha a rizs. Több ezer éve a Himalája lábánál kezdték termeszteni, ma India és Pakisztán a legnagyobb termelõi és exportõrei, de elsõsorban a Punjab régió rizsföldjein termelik az ?igazi? basmati rizset. Indiában a rizs az egyik legfontosabb eledel. A mintegy 10.000-féle rizs közül a termelésben a basmati 1%-ot tesz ki. A basmati rizs hosszabb szemû, mint a legtöbb más típusú rizs. A fõtt basmati rizsszemek pedig nem ragadósak, fõzés után kétszeresére nõnek. Kétféle létezik: fehér és barna, de ezen belül a basmatinak számos fajtája ismert.
Rizs növény
A basmatinak az ayurvédikus orvoslás szerint fontos spirituális és testi jelentõsége van. Az ayurvédában a basmatit “tisztának” tekintik, ezért hasznos a test számára és könnyen emészthetõ. Úgy vélik, kiváló az anyagcsere kiegyensúlyozására és az energiatermelés szempontjából. Szerencsésebb elkerülni az elõfõzött változatokat, mert kevesebb az életerõ bennük. A főzési idő közti különbség azonban akár 20 perc is lehet!, ez a csomagoláson szerepel.
A basmati rizsnek közepes a glikémiás indexe (56 és 69 között), kevésbé emeli a vércukorszintet, így fogyasztása sokkal egészségesebb összehasonlítva más gabonákkal és a fehér lisztbõl készült termékekkel szemben, diétában kitûnõen alkalmazható.
A basmati rizs nagyon fontos B-vitaminokokat tartalmaz mint például a tiamin és a niacin. Tiamin részt vesz a szénhidrát- és aminosav-anyagcserében. Segít a szív, az izmok és az idegrendszer normális mûködésének fenntartásában. A niacin egy másik B-vitamin, amely szükséges az idegrendszer és az emésztõrendszer normális mûködéséhez, valamint a növekedés és az egészséges bõr fenntartásához.
A barna basmati rizs háromszor több rostot tartalmaz, mint a fehér (0,5 g). A barna basmati rizs sokkal táplálóbb, mint a fehér fajta, mert kevésbé feldolgozott, ezért nagyobb a B-vitamin tartalma. Nem tartalmaz glutént. A rostok segítenek csökkenteni a koleszterin- és a vércukorszintet. 100 g basmati rizs 1 mg vasat tartalmaz (5%-a a napi szükségletnek).

dkg

Leírás

Basmati rizs

Hosszú szemű rizsfajta, amelynek különleges illata van, íze kifinomult, dióra emlékeztet. Neve jelentése: “az illatos” , de azt is jelenti: “a puha a rizs.” Több ezer éve a Himalája lábánál kezdték termeszteni, ma India és Pakisztán a legnagyobb termelői és exportőrei, de elsősorban a Punjab régió rizsföldjein termelik az “igazi” basmati rizset. Indiában a rizs az egyik legfontosabb eledel. A mintegy 10.000-féle rizs közül a termelésben a basmati 1%-ot tesz ki. A basmati rizs hosszabb szemű, mint a legtöbb más típusú rizs. A főtt basmati rizsszemek pedig nem ragadósak, főzés után kétszeresére nőnek. Kétféle létezik: fehér és barna, de ezen belül a basmatinak számos fajtája ismert.
A basmatinak az ayurvédikus orvoslás szerint fontos spirituális és testi jelentősége van. Az ayurvédában a basmatit “tisztának” tekintik, ezért hasznos a test számára és könnyen emészthető. Úgy vélik, kiváló az anyagcsere kiegyensúlyozására és az energiatermelés szempontjából. Szerencsésebb elkerülni az előfőzött változatokat, mert kevesebb az életerő bennük. A főzésidő közti különbség azonban akár 20 perc is lehet!, ez a csomagoláson szerepel.
A basmati rizsnek közepes a glikémiás indexe (56 és 69 között), kevésbé emeli a vércukorszintet, így fogyasztása sokkal egészségesebb összehasonlítva más gabonákkal és a fehér lisztből készült termékekkel szemben, diétában kitűnően alkalmazható.
A basmati rizs nagyon fontos B-vitaminokat tartalmaz mint például a tiamin és a niacin. Tiamin részt vesz a szénhidrát- és aminosav-anyagcserében. Segít a szív, az izmok és az idegrendszer normális működésének fenntartásában. A niacin egy másik B-vitamin, amely szükséges az idegrendszer és az emésztőrendszer normális működéséhez, valamint a növekedés és az egészséges bőr fenntartásához.
A barna basmati rizs háromszor több rostot tartalmaz, mint a fehér (0,5 g). A barna basmati rizs sokkal táplálóbb, mint a fehér fajta, mert kevésbé feldolgozott, ezért nagyobb a B-vitamin tartalma. Nem tartalmaz glutént. A rostok segítenek csökkenteni a koleszterin- és a vércukorszintet. 100 g basmati rizs 1 mg vasat tartalmaz (5%-a a napi szükségletnek).