Showing all 8 results

  • Diófélék , Élelmiszerek

    Fekete szezámmag

    A szezámmag erõsíti a májat és a vesét, ezzel fokozott méregtelenítõ hatást váltva ki.  Jelentõs mennyiségben található benne kalcium, magnézium, kálium, foszfor, és ezek mellett A-, E-, B1-, B2-vitamint is tartalmaz.
    Fogyasztható önmagában, mézzel, joghurtba, zabkásába keverve, pirítva, kenyérbe süthetõ, pogácsára szórható, felhasználható panírhoz, salátákhoz

    Érdemes megõrölni a szezámmagot evés elõtt a könnyebb emészthetõség miatt. Ha éjszakára beáztatjuk majd másnap megpörköljük és …

  • Aszalványok, csonthéjasok , Diófélék

    Fenyőmag

    Az aprócska fenyõmagok tele vannak antioxidánsokkal, és elképesztõ mennyiségû E-vitamint tartalmaznak, ami segít megszabadulni a szervezetben lerakódott salakanyagoktól. A fenyõmagnak magas a kalcium- és a magnéziumtartalma is, utóbbi pedig szintén elõsegíti az anyagcsere-folyamatok beindulását. Jó hatással van a vérnyomásra, ezáltal segít megelõzni a szív- és érrendszeri betegségeket, így cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása.
    Gazdag fehérjékben és egy egyébként igen ritka szerkezetû, …

  • Aszalványok, csonthéjasok , Diófélék

    Héjnélküli tökmag

    Az olajtökmag olajtartalma 3-4 x magasabb a hagyományos tökmagénál. A tökmagolaj rendkívül gazdag telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakban, vitaminokban. Nézzük, milyen hatóanyagoknak köszönheti jótékony hatását, illetve milyen egyéb hasznos tulajdonságai vannak még:

    E-, F-, B1-, B2-, B6-, D-vitamin: gyulladásgátló; magzatoknál elõsegíti az idegrendszer optimális kifejlõdését. Kiemelném az E-vitamin fontosságát, mert hiánya szaporodásbeli problémákhoz (például impotenciához vagy a nemi szervek elégtelen mûködéséhez) …

  • Aszalványok, csonthéjasok , Diófélék

    Kesudió

    Nemcsak chipset, mogyorókrémes kekszet lehet nassolni TV nézés közben, hanem léteznek ezeknél sokkal egészségesebb rágcsálnivalók: az olajos magvak.

    A kesudió (Anacardium occidentale), az olajos magvak közé tartozik és kiemelkedõ egészségügyi hatásai vannak.

    A kesudióban található legfontosabb vitaminok, elemek: B2, B3, B6, vitamin, biotin, folsav, jód, mangán, magnézium, kálium, kalcium, vas, szelén és cink.

    A kesudió gazdag B vitaminokban, melyek segítenek az idegek és …

  • Diófélék , Élelmiszerek

    Kókuszreszelék

    A kókuszfogyasztás támogatja az immunrendszert, a gyümölcs húsa vírus- és baktériumölő hatású, és segít elpusztítani a parazitákat is.

  • Aszalványok, csonthéjasok , Diófélék

    Mandula

    A mag gazdag rostokban, vitaminokban, ásványi sókban és más vegyi anyagokban, melyek kedvezõen befolyásolják az egészségünket. Mértékletes fogyasztása rengeteg betegség, sõt a rák kialakulása ellen is véd.

    Fontos energia- és tápanyagforrás. Különösen gazdag olyan egyszeresen telítetlen zsírsavakban, mint például az olajsav, és többszörösen telítetlen zsírsavakban, melyek csökkentik a “rossz” koleszterin szintjét. Tudományos kutatások kimutatták, hogy az egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag mediterrán …

  • Aszalványok, csonthéjasok , Diófélék

    Paradió, brazil dió

    Kívülrõl a kókuszdióhoz hasonlítható termése 10-15 cm átmérõjû és 1-2 kg súlyú. gömbölyded, vastag, fás héjú, kicsi fedõvel nyíló toktermés (pyxidium). A virágzás után 15 hónapra van szükség a termések megéréséhez. Amikor az érett termés végül lehullik a fáról, nem tanácsos a fa alatt tartózkodni. Az érett termés kis fedõje beesik a tokba, de a helyén maradó, alig 1 cm-es …

  • Diófélék , Élelmiszerek

    Szezámmag

    Már ötezer éve termesztik és fogyasztjuk az apró szezámmagokat. Ázsiában fûszerkeverékek alapanyaga, de a belõle sajtolt olaj is a mindennapi étrend részét képezi. A Közel-Keleten többek között tahini pasztát készítenek belõle, melybõl a humusz (csicseriborsó krém) is készül. Európában többnyire péksütemények tetejét szórják meg vele, illetve salátákba keverve fogyasztjuk. A fekete szezámmag aromásabb, mint sárgás színû társa, mindkettõt érdemes közvetlenül …